Muzikale opluistering onthulling herdenkingskunstwerk

Op 20 oktober 1943 stortte om 14.45 de United States Army Air Force (USAAF) B-17F van het 331 Bomb Squadron van de 94th Bombardment Group neer in de hoek Vliegert/Horsterweg/Beemdweg op de grens van Leunen en Castenray. Volgens getuigen was het toestel al in de lucht geëxplodeerd. De brokstukken van de bommenwerper en de lichamen van de bemanning lagen over een groot gebied verspreid van west naaroost tussen de boerderij van Geurts aan De Vliegert en de boerderij van Peeters aan de Beemdweg en van zuid naar noord tussen de boerderijen van Duijkers en Kemmelings aan de Horsterweg en de boerderij van Philipsen aan de Horsterweg. De crash bij Leunen kostte acht van de tien bemanningsleden het leven.

Op zaterdag 24 september onthullen Werkgroep Historie Leunen en Stichting Heemkundig Genootschap Castenray in een gezamenlijk project op ’t Schoor een monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelden van deze verschrikkelijke oorlogsramp. De ceremonie wordt om 14.00 uur geopend met het hijsen van de Amerikaanse vlag. Bij het monument staat een erewacht van Amerikaanse militairen. Harmonie St. Catharina uit Leunen/Veulen/Heide luistert de ceremonie muzikaal op, er komt een historische Spitfire overvliegen, kinderen van de basisscholen uit Oirlo/Castenray en Leunen brengen een vlaggen- en rozenhulde, de Last Post wordt gespeeld en Auke Classens zingt het Amerikaanse volkslied. Er is een aantal oude legervoertuigen aanwezig en uiteraard zijn er ook enkele toespraken. Als speciale gasten komen zeker vijf nabestaanden van drie slachtoffers vanuit de Verenigde Staten over om de ceremonie bij te wonen.